Een boekpresentatie

Het lichaam is sprekend en niet vanzelfsprekend. In welke mate zijn wij goede toehoorders? Sprekend lichaam is een filosofisch onderzoek naar het lichamelijk bewustzijn in onze te snelle tijd. Een pleidooi voor aandacht ook. En wie ‘aandacht’ zegt, denkt evengoed aan tijd als aan afstand en aan ruimte voor reflectie. In dit boek biedt de Belgische auteur Ann Van Sevenant een kijk in de wereld van de metabole mens, een nieuw begrip dat de auteur plaatst naast dat van de maakbare mens. In de overgangsperiode waar-in we leven, zijn we toe aan een herwaardering van de ‘gewone mens’, die met beide voeten in het leven staat en de dingen doorleeft op een bewuste manier. Hij beseft hoe belangrijk het individuele stofwisselingsproces is. En dat het niet losstaat van het sociale metabolisme, van de biosfeer en de ecologische kringloop. De uitdaging die ons wacht, houdt verband met onze leefwereld, met onze afhankelijkheid van natuurlijke processen, met onze weerbaarheid. Het is niet te laat om het vooruitgangsoptimisme om te zetten in leefbaarheid. Sprekend lichaam is een ingetogen ode aan het lichaam, een analyse van het huidige aandachtstekort en een zoektocht naar de positie van de mens in de toekomstige wereld. In deze bijeenkomst presenteert de auteur haar nieuwste boek en is er ook een nagesprek onder leiding van Eric Bolle.

Ann Van Sevenant is zelfstandig onderzoeker en internationaal gast- spreker. Ze publiceert in binnen- en buitenlandse vaktijdschriften. Ze was docent wijsbegeerte (Antwerpen) en is auteur van een twintigtal boeken over filosofie. Eerder verscheen van haar Levensecht. Nep is geen optie.

 
Entree
Vrijwillige bijdrage voor koffie en thee
Locatie Houtrustkerk, Beeklaan 535, Den Haag
Datum en tijd
Zaterdag 2 december 2023 om 15:00
Informatie Eric Bolle – ericbolle@gmail.com
   
 
 

————————–
Foto: Ann van Sevenant