Een inspirerende dag – Wat kan een zondag je soms inspireren. Ik zal eerlijk zijn: ik ben van nature geen kerkganger. Maar vandaag in de Maranathakerk, bij de oecumenische dienst, had ik er geen spijt van dat ik de regen had getrotseerd. Wat kunnen rituelen en goed gekozen woorden de ziel versterken. Mijn collega Erika van Gemerden ging voor. Haar overdenking zal ik met u delen, evenals de liturgie, waaraan ik zelf een kyriegebed mocht bijdragen. Erika liet de oude Griekse stad Korinte opnieuw tot leven komen en bracht Paulus zo dichtbij dat je hem kon aanraken. En dan ook nog een treffende toepassing.

Veel tijd voor de koffie na afloop had ik niet, want in de Houtrustkerk had ik een lunchbios. Met een groep van zo’n 15 mensen, waaronder veel buurtgenoten, keek ik naar een werkelijk adembenemende speelfilm van Nadine Labaki, een Libanese regisseur. Na afloop was iedereen muisstil. Zo nu en dan plannen we in de lunchbios een niet-westerse film. Dat ziet er toch heel anders uit dan wat er in onze contreien wordt gemaakt. Wie wil weten waarom moet deze film zelf maar eens bekijken. Hij is in verschillende filialen van de Haagse bibliotheek in de uitleen. Goede kunst geeft je een hart voor mensen. Dat doet deze film. Nadine Labaki speelt zelf ook mee: zij is de advocaat van de Libanese straatjongen die centraal staat. Hij klaagt zijn ouders aan dat ze hem op de wereld hebben gezet. De acteur die deze kleine jongen speelt de sterren van de hemel. Gaat dat zien en laat je raken. O ja, de titel van de film … Capharnaüm.

Met een groet,
Karl van Klaveren

————————–
Foto: 00 13 48 597 250×250 Photo Pixabay Houtrustkerk Den Haag- Maze – Graphic – Render – Labyrinth – Design – Puzzle – Path
https://pixabay.com/photos/maze-graphic-render-labyrinth-2264/