Schrijver en striptekenaar Marten Toonder (1912-2005) portretteerde in zijn verhalen over Olivier B. Bommel en Tom Poes met een knipoog de Nederlandse samenleving. Daarbij hielt hij zich bezig met het Christendom, met name het Calvinisme. Ook de Bijbel was een inspiratiebron voor de Bommelverhalen. Toonder putte daaruit voor verhaalmotieven, maar ontleende ook woorden en uitdrukkingen aan de oude Statenvertaling. Daarnaast leverde hij in zijn verhalen impliciet kritiek op het christelijke gedachtegoed, waartegenover hij zijn eigen levensbeschouwelijke opvattingen plaatste. In deze lezing gaat Klaas Driebergen in op wat Marten Toonder geloofde en hoe hij tegen Bijbel en Christendom aankeek, en geeft hij interessante en leuke voorbeelden van hoe dit doorwerkte in zijn verhalen. Dit alles geïllustreerd met videofragmenten en afbeeldingen uit de Bommelverhalen.

Klaas Driebergen is schrijver, uitgever en fotograaf. Hij publiceerde meerdere boeken over Marten Toonder en diens werk, o.a. Bommel en Bijbel en het Schrijversprentenboek Marten Toonder. Na de lezing is er ter gelegenheid van de opening van het seizoen een hapje en een drankje, verzorgd door onze kosteres, Margriet Lagadeau.

 

Entree €7,00 (inclusief hapjes en drankjes)
Locatie Houtrustkerk, Houtrustweg 1 (hoek Beeklaan 535), Den Haag
Datum en tijd – Zaterdag 14 september 2019 om 15:00
Opgave Niet nodig
Informatie Adriaan Keller (tel. 06-15863626)

 

————————–
Foto: Roland Gerrits (ANEFO) – Marten Toonder (1986). Geertjan Lubbenhuizen Prize at Nieuwe Kerk (Amsterdam, the Netherlands)
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bestand:MartenToonder1986.jpg