Sterrenkundige Margot Brouwer neemt ons mee op reis door het universum. Het begint als een wetenschappelijke reis waarin we het heelal fysiek leren kennen, van onze aarde tot de grootste structuren die de mens kent.

Wat is de plaats van onze kleine planeet in het grote geheel? Hoe zijn wij mensen en het andere leven op aarde uit gas en sterrenstof ontstaan? Zou er op andere planeten ook leven kunnen zijn? Langzaam verandert onze ruimtereis in een filosofische reis, die ook Margot haar persoonlijke zoektocht naar betekenis reflecteert. Wat betekent de kennis dat we uit sterrenstof bestaan voor ons? Hoe ga je om met je eigen nietigheid? Hoe kun je je nog geborgen voelen in een oneindig heelal? Worstelend met deze vragen vond ze houvast bij Spinoza, de filosoof die bijna 400 jaar geleden al zijn holistische visie op het universum ontwikkelde. Een visie waarin God, de mens, de natuur en het Heelal samenvallen, en waarin wetenschap, filosofie en spiritualiteit een geheel vormen. Deze visie werd zelfs door Albert Einstein onderschreven toen hij zei: ‘Ik geloof in Spinoza’s God, die zichzelf openbaart in de wetmatige harmonie van de wereld’.

Margot Brouwer is natuur- en sterrenkundige. Na haar studie aan de UvA promoveerde ze aan de Leidse Sterrewacht, waar ze onderzoek deed naar donkere materie, alternatieve zwaartekracht en de grote-schaalstructuur van het heelal. Momenteel is ze sterrenkundig onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen. In haar vrije tijd denkt ze graag na over de filosofische kanten van de kosmologie. Daarnaast schrijft en spreekt ze regelmatig over wetenschappelijke en filosofische onderwerpen voor een breder geïnteresseerd publiek.

 

Entree €7,00 (inclusief glaasje wijn of frisdrank na afloop)
Locatie Houtrustkerk, Adres: Houtrustweg 1
Datum en tijd Zaterdag 9 november 2019 om 15:00
Opgave Aanmelden niet nodig
Informatie Adriaan Keller (06-15863626)

 

————————–
Foto: Margot Brouwer – eigen foto