We weten allemaal dat de Bijbel vier geschriften over Jezus kent, die soms van elkaar verschillen. Vooral de verschillen tussen de synoptici en het Johannesevangelie zijn groot. Maar er bestaan ook ‘agrapha’, onbekende Jezuswoorden die niet in de canonieke evangeliën staan. We weten allemaal dat de Bijbel vier geschriften over Jezus kent, die soms van elkaar verschillen. Vooral de verschillen tussen de synoptici en het Johannesevangelie zijn groot. Maar er bestaan ook ‘agrapha’, onbekende Jezuswoorden die niet in de canonieke evangeliën staan. Paulus citeert er één in het boek Handelingen: ‘Geven maakt gelukkiger dan ontvangen’. In deze dubbellezing wordt verteld welke buitenbijbelse bronnen Jezus noemen of citeren. Hoe betrouwbaar zijn die bronnen en welk beeld geven ze van rabbi Jeshua? Aan de orde komen de joodse geschiedschrijver Flavius Josephus, verwijzingen naar Jezus in de Talmoed, woorden die bewaard zijn in de islamitische traditie en de apocriefe evangeliën. Beide sprekers zullen verschillende fragmenten uit deze bronnen citeren, zodat we een goed beeld krijgen van de Jezus die in deze mondelinge tradities voortleeft.

Robert van Venetië zal spreken over Flavius Josephus aan de hand van een boek van de historicus Fik Meijer, Jezus en de vijfde evangelist. Karl van Klaveren zal de andere bronnen overzichtelijk toelichten. Na afloop is er ruimte om vragen te stellen. Na afloop van de lezingen wordt er wijn of frisdrank geschonken en is er gelegenheid om na te praten.

 

Entree €7,00 (inclusief glaasje wijn of frisdrank na afloop)
Locatie Houtrustkerk, Houtrustweg 1 (hoek Beeklaan 535), Den Haag
Datum en tijd – Zaterdag 7 maart 2020 om 15:00
Opgave Niet nodig
Informatie Adriaan Keller (tel. 06-15863626)

 

————————–
Foto: Didgeman – Jesus Christ – Religion – Jesus – Jesus Of Nazareth
https://pixabay.com/photos/jesus-christ-religion-jesus-898330/