Groeten uit Nijmegen – Ik merk dat het schrijven me rust geeft. Ik heb een aantal drukke weken achter de rug (of eigenlijk zit ik daar op het moment van schrijven nog midden in). Tja, een opleiding Klinisch Pastorale Vorming gaat je niet in de koude kleren zitten. Dat was me van tevoren wel verteld. Ook al is de groep waarmee ik de opleiding volg klein (acht collega’s), de gesprekken zijn intensief, gaan vaak diep en raken voortdurend aan je eigen ervaring en gevoel. Dat kost veel energie, heb ik gemerkt. Ik ben dan ook blij dat ik me hier drie weken lang op kan concentreren. In maart, juni en november volgen er nog drie blokken van drie weken in Nijmegen. Vanaf 6 februari ga ik weer aan het werk in de Houtrustkerk. Wat de vruchten zullen zijn van deze reflectie op mijn werk als predikant moet nog blijken, maar ik heb er vertrouwen in dat ik veel zal leren in deze postacademische cursus.

Spoedig dus weer met frisse moed aan de slag. Ik heb er zin in. Vooral ook omdat de lockdown is opgeheven voor al onze kerkelijke activiteiten. Dat zult u allemaal wel hebben: een gevoel van nieuwe energie na deze lange coronawinter.

Zoals ik al zei: schrijven geeft me rust. Met de ‘groetjes’ (een kindje van de pandemie) hoop ik dan ook door te gaan, zij het niet op regelmatige basis. Ik schrijf ze meestal als ik inspiratie en de tijd heb om er voor te gaan zitten. Het is wel eens gebeurd dat dat onderweg op de fiets was en dat ik het groetje op een bankje bij landgoed Clingendael schreef. Dat hoef je met een preek niet te proberen. Maar een groetje, dat lukt wel. Het is net als een foto. Je ziet het en je klikt. Als je te lang wacht (als ik doorfiets en hem thuis probeer uit te schrijven), dan lukt het vaak niet meer. Althans niet bij mij. Dus als ik u weer eens een groetje stuur laat ik het aan uw fantasie over om te bedenken op welk bankje of op welke plek van Den Haag deze gedachte bij me opkwam. Ik hoorde vanmorgen voor het eerst weer vogels zingen. Het gaf me echt een gevoel van een nieuw begin. Laten we hopen datdat na deze twee moeizame jaren ook echt zo is.

ds. Karl van Klaveren

————————–
Foto: Frank May – Corona handshake
https://ndla.no/subject:1:c8d6ed8b-d376-4c7b-b73a-3a1d48c3a357/topic:59a2daf8-db7f-4f47-8160-551f9d9c582c/resource:1:77922