Is de klimaatcrisis waarin we verkeren het gevolg van bijbelse theologie? In haar spraakmakende boek Groene theologie stelt Trees van Montfoort dat kerk en christendom de uitbuiting van de aarde bevorderden door de mens centraal te stellen en boven de natuur te verheffen. Deze bewering hoor je vaker vanuit de zogenaamde ‘eco-theologie’. Deze scherpe kritiek lijkt ook de vrijzinnige theologie te raken, want ook daarin werd de mens boven de natuur gesteld – het antropocentrisme. In Groene theologie pleit Trees van Monfoort ervoor om de mens meer te zien als onderdeel van de natuur. Ook in de Bijbel zijn aanzetten te vinden voor een dergelijke visie: de mens geschapen op dezelfde dag als de dieren en de mens die vegetariër is in het paradijs. In deze lezing zal prof. dr. Rick Benjamins proberen om de waarde en eenzijdigheden van zowel de vrijzinnige als een groene theologie te belichten. Mensen kunnen zich niet straffeloos van de natuur losmaken, maar hebben in de natuur wel een aparte plek omdat zij over de natuur kunnen nadenken en morele verantwoordelijkheid hebben. Om een goede balans te vinden tussen vrijzinnig en groen is het nodig om een scherper beeld te krijgen van ‘mens’ en ‘natuur’ en hoe die begrippen in de afgelopen tweehonderd jaar (steeds anders) zijn ingevuld.

Rick Benjamins is bijzonder hoogleraar vrijzinnige theologie vanwege de VVP. Ook organiseert hij jaarlijks in Utrecht ‘De Vrijzinnige Lezing’ met nieuwe spraakmakende theologen.

 

Entree €8,00 incl. hapjes en drankjes na afloop
Locatie Houtrustkerk, Adres: Houtrustweg 1
Datum en tijd Zaterdag 30 april 2022 om 15:00
Opgave Aanmelden niet nodig
Informatie Jette Bloemsma (070-3230687)

 

————————–
Foto: Rick Benjamins – Heilige Willibrord Deurne
https://www.heiligewillibrorddeurne.nl/rick-benjamins-liberaal-christendom/