Andreas Wöhle komt een lezing geven over de bekende theologe Dorothee Söllee. Hij schreef onlangs een boek over deze befaamde theologe, die vrijzinnige theologie met mystiek en verzet wist te combineren. Zijn lezing gaat zowel over de theologie van Dorothee Sölle als over haar levensweg. Met haar moed en taalvaardigheid werd Sölle in de jaren zeventig een voorbeeld voor velen die worstelden met geloof, kerk en samenleving. Ze (her)ontdekte bij haar zoektocht de mystiek. Het is voor haar als een wijze van zoeken die zich niet verlaat op overhaaste antwoorden, maar de openingen laat waar authentieke vragen kunnen klinken. Ze maakte duidelijk hoe een mystieke manier van geloven en leven de scheiding tussen geloof en politieke verantwoordelijkheid kan overwinnen. Beide elementen zijn ook in onze tijd van levensbelang voor de geloofwaardigheid van geloof en kerk. De uitdaging van de klimaatcrisis, de sociaal-economische gevolgen van wereldwijde migratiebewegingen, de onrechtvaardige verdeling: al deze uitdagingen vragen om eerlijke herbezinning. Hoe een nieuwe taal te vinden wanneer de oude grammatica van het geloof niet meer verstaanbaar of geloofwaardig is? Welke wegen wijst Sölle met haar radicale en tedere verkenning van die uitdaging? Dr. Andreas Wöhle is docent aan de Protestantse Theologische Universiteit. In de 90-er jaren heeft hij in Hamburg met Dorothee Sölle samengewerkt.

 

Entree €8,00 inclusief hapjes en drankjes na afloop
Locatie Houtrustkerk, Houtrustweg 1 (hoek Beeklaan 535), Den Haag
Datum en tijd – Woensdag 23 november 2022 om 20:00
Opgave via prikbord in de hal of Email Houtrustkerk Den Haag
Informatie ds. Karl van Klaveren (06-11041992)

————————–
Foto: Dorothee Sölle – Mystik und Widerstand – Rüdiger Sünner