Kerstvreugde – Het is niet de meest vrolijke tijd om de komende feestdagen te vieren. Ik merk het aan mezelf. Ik had voor deze column een vrolijk verhaal over Advent opgeduikeld, maar liet het al snel vallen. Vrolijk past niet echt in ons tijdsgewricht.

We hebben te veel zorgen. Maar misschien is vreugde wel iets wat past. Althans in de toonzetting waarop die wordt verkondigd in het kerstevangelie. Want als je de geboorteverhalen uit het evangelie leest, wordt één ding glashelder: ze negeren de harde werkelijkheid niet. Lukas vertelt over een bevel van de keizer, Matteüs over een paranoïde koning die kinderen doodt. En toch is er temidden van dat alles sprake van een doorbraak. Van licht aan de horizon. Een ster aan de hemel. Midden in die stikdonkere wereld gaat een licht op. Er wordt een kind geboren waarmee alles anders wordt. Niet op stel en sprong, van de ene op de andere dag. Maar wel op verborgen wijze. Zoals zaad groeit in de akker, zo groeit het licht. In harde bevroren grond. Daarom: heb lief en houd moed. Ik wens u een vreugdevolle Advent en een gezegend Kerstfeest!

ds. Karl van Klaveren

————————–
Foto: Quangpraha – Sun – Phuquoc – Island – Vietnam – Beach – Mangrove – Plant
https://pixabay.com/photos/sun-phuquoc-island-vietnam-beach-3057622/