Een afrondend verslag – ‘Eenzaamheid en authenticiteit’. Dat is het thema van het verslag dat ik momenteel schrijf voor de KPV-opleiding die ik viermaal drie weken volgde in 2022. Een intensief traject, ook omdat het je sterk met jezelf confronteert. Het thema eenzaamheid was een suggestie van mijn begeleider. Ik had het zelf nooit zo opgemerkt, maar ik kies graag een afwijkend standpunt in een groep. Dat geeft dynamiek, maar creëert ook een soort isolement. Wat zit daar achter? Is het de behoefte om anders te zijn? Een streven naar authenticiteit what ever that may be? Duidelijk is dat het iets te maken heeft met de veelgeprezen en ook verguisde individualiteit die ons heden ten dage in het bloed zit. Het geen kuddedier willen zijn. Tegelijk is het duidelijk dat we dat als mensen zijn en ook behoefte hebben aan collectieve identiteit en geborgenheid. Dat spanningsveld is typisch voor mens-zijn. Je bouwt aan je eigen identiteit en tegelijkertijd wordt een identiteit je ook gegeven. We kunnen onmogelijk ‘ik’ worden zonder ‘anderen’. Die paradox maakt het leven spannend. Het is een spanning die we moeten zien uit te houden. Of beter gezegd: aan die dynamiek moeten we ons leren overgeven om een echt ‘ik’ te worden en geen eiland. Er is niets mis mee om oorspronkelijk te willen zijn, maar we zijn dat nooit zonder ook zelf een oorsprong te hebben. Het thema is goed beschouwd gerelateerd aan vrijzinnigheid, bedacht ik me laatst. Liberaal en eigenstandig geloven is een vorm van spiritualiteit waarin je je bewust bent van je afhankelijkheid van traditie zonder daar een gestolde realiteit van te willen maken. Traditie is een rivier die altijd in beweging is. Panta rhei. Een rivier blijft nooit hetzelfde, leerde de filosoof Heraclitus. Dat is ook typisch aan traditie: die bewegelijkheid. En toch is er bij een rivier wel een vast gegeven: de oevers die haar begrenzen. Anders zou ze vervloeien. Misschien is dat wel een mooi beeld voor mijn verslag. Hoe dan ook heb ik er al mijmerend iets van kunnen delen met jullie. En dat vind ik wel fijn. Misschien kunnen we er nog eens over praten.

ds. Karl van Klaveren

————————–
Foto: wgbieber – Stadium – Person – Man – Seats – Chairs – Olympic Stadium
https://pixabay.com/photos/stadium-person-man-seats-chairs-165406/