God en wetenschap door de lens van Spinoza.

Kun je als sterrenkundige nog in God geloven, en zo ja, hoe? Dr. Margot Brouwer groeide op in een gelovig gezin, maar werd aan de universiteit geconfronteerd met een heel ander wereldbeeld: een leeg, onbarmhartig universum waarin voor God geen plaats lijkt. Nu neemt Margot ons mee in diens levenslange worsteling met existentiële vragen. Wat betekent het weten dat wij uit sterrenstof bestaan voor ons? Hoe ga je om met je eigen nietigheid? Kun je je nog geborgen voelen in een oneindig heelal? Margot kwam erachter dat ze niet de eerste is die hierover heeft nagedacht. Filosoof Baruch de Spinoza, vader van de Verlichting, werkte vierhonderd jaar geleden al uit hoe wij verbinding, zin en zelfs geluk kunnen vinden in onze eenheid met een eindeloos multiversum dat hij ‘God’ durfde te noemen. Vooral in onze tijd kan deze driehoeksverhouding tussen wetenschap, filosofie en zingeving onze blik verwijden van de waanzin van alledag naar de peilloze diepten van ruimte en tijd, en uiteindelijk naar wie wij werkelijk zijn.

Dr. Margot Brouwer studeerde natuur- en sterrenkunde aan de Universiteit van Amsterdam, en rondde daar als eerste student de master ‘Gravitation and Astroparticle Physics’ af. Vervolgens promoveerde Margot aan de Universiteit Leiden op het onderwerp van donkere materie en alternatieve zwaartekracht, en werkte als sterrenkundig onderzoeker aan de Universiteiten van Amsterdam en Groningen. Op dit moment schrijft Margot een boek over de combinatie van natuurwetenschap en zingeving door middel van Spinoza’s filosofie. Voor meer informatie, zie: www.margotbrouwer.nl.

 

 

 

 
Entree
€8,00 incl. hapjes en drankjes na afloop
Locatie Houtrustkerk, Beeklaan 535, Den Haag
Datum en tijd
Zaterdag 5 november 2023 om 15:00
Informatie ds. Karl van Klaveren (06-11041992)
   
 
 
 
————————–
Foto: qimono – sun in the sky during night time
h ttps://pixabay.com/nl/illustrations/aarde-de-ruimte-zonlicht-1756274/​